Σάββατο 25 Απριλίου 2015

poasy
Αθήνα, 24 Απριλίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 800/6/30
Προς: 1) Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
              κ. Νίκο ΒΟΥΤΣΗ
          2) Τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
              κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ
          3) Την Αναπλ. Υπουργό Μετανάστευσης
              κα Τασία ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
          4) Τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας
              κ. Δημήτρη ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
              κ. Δημήτρη ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
          2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Κύριοι Υπουργοί,
  Έντονη είναι η αγωνία των συναδέλφων μας σε όλη τη Χώρα και ιδίως στις νησιωτικές περιοχές αυτής, όπου το τελευταίο διάστημα καλούνται να διαχειριστούν τη μαζική άφιξη μη νόμιμων αλλοδαπών - προσφύγων και μεταναστών- χωρίς την απαραίτητη προς τούτο υποδομή. Από όλες τις κατά τόπο Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας, καταγράφονται με έμφαση συσσωρευμένα προβλήματα και επισημαίνονται οι επιπτώσεις της περαιτέρω όξυνσης του φαινομένου στη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών, στους όρους υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία.
  Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ομοσπονδία μας, έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα των αλλοδαπών και σε ανύποπτο χρόνο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν ακόμα άλλοι, θεωρούσαν ως μοναδικό και αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος τις επιχειρήσεις σκούπα και τους «φράχτες». Ενώ ήταν ορατά από όλους τα οξυμένα προβλήματα που προκαλούνταν στην Αστυνομία και κυρίως στην κοινωνία από την μακρόχρονη απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, οι ηγεσίες εξακολουθούσαν επί χρόνια να σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμα κι όταν το 2007-2008, εμείς ζητούσαμε να προσλαμβάνονται στην Αστυνομία, ως σύνδεσμοι, διερμηνείς κλπ, αλλοδαποί υπήκοοι, αλλά και να καθιερωθεί ένας αντιρατσιστικός χάρτης ενεργειών και συμπεριφορών για το Αστυνομικό Προσωπικό, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήθελαν καν να ακούσουν τέτοιες προωθημένες προτάσεις.
  Παρακολουθώντας επί χρόνια την εξέλιξη του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζαμε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει μόνη της, κυρίως εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σε απόσταση αναπνοής από εμπόλεμες ζώνες. Ακόμα κι όταν φάνηκε ότι ελέγχονται προς στιγμήν, οι μεταναστευτικές πιέσεις, σημειώναμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο βήμα προόδου την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που μετατρέπει ως γνωστόν τη Χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και παραβλέπει την αναγκαιότητα ανακατανομής των βαρών και των πόρων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Το έχουμε, επίσης, τονίσει και στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αστυνομικών, στην οποία συμμετέχουμε, ζητώντας τη δική της παρέμβαση στα ευρωπαϊκά όργανα, όπου δραστηριοποιείται από την πλευρά της για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού αστυνομικού ενδιαφέροντος. Γι' αυτό αισθανόμαστε ικανοποίηση όταν πληροφορούμαστε ότι το όλο θέμα απασχόλησε επιτέλους, χθες, την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, κατά την οποία αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, η χρηματοδότηση του σχεδίου «Τρίτων» και «Ποσειδών», η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών κατά των δουλεμπόρων σε συνεργασία με την Europol κλπ.
  Τα αστυνομικής φύσεως αυτά μέτρα, ωστόσο, επιμένουμε ότι πρέπει να συνοδεύονται και με άλλα, καθοριστικά, τόσο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών όσο και για την θωράκιση του αστυνομικού προσωπικού που εμπλέκεται σ' αυτήν την υπόθεση. Διότι προφανώς δεν αποτελεί λύση η παρατεταμένη τους κράτηση στις αστυνομικές εγκαταστάσεις ούτε η μετατροπή των αστυνομικών σχολών σε κέντρα φιλοξενίας.
  Κύριοι Υπουργοί,
  Το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμετωπίζει με αισθήματα συμπάθειας και ανθρωπιάς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες, αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο αύριο στις ευρωπαϊκές χώρες. Για να πράξει όμως καλύτερα το χρέος του, ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στην παροχή των αναγκαίων μέσων (ατομικός εξοπλισμός, οχήματα, ηλεκτρονική υποδομή κλπ), καθώς επίσης και στην άμεση ενίσχυση των Αστυνομικών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, όπου παρατηρείται έξαρση των μεταναστευτικών πιέσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι, αυτή τη θερινή περίοδο, οι Υπηρεσίες δεν θα ενισχυθούν ούτε με τη διάθεση δοκίμων αστυνομικών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, πριν από το αναγκαστικό, ελέω μνημονίων, «πάγωμα των προσλήψεων νέων αστυφυλάκων.
ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.