Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κ. Νάτση, θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε, για τα πέντε παιδιά που χάθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, πώς ακριβώς συνέβη για τον καθένα ξεχωριστά;

Αποτίνουμε φόρο τιμής και μνήμης, στους συναδέλφους μας ,σε αυτούς που θυσίασαν στο βωμό του Αστυνομικού τους καθήκοντος το πολυτιμότερο αγαθό την ίδια τους την ζωή,για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας , την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να μην αναφερθώ ξεχωριστά για τους πέντε Ήρωες συναδέλφους μας.

Πόσο δύσκολο είναι να ασκείς το επάγγελμα του αστυνομικού;

Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι από τα πλέον δύσκολα και επικίνδυνα επαγγέλματα του κόσμου. Είναι απρόβλεπτο με μεγάλες εντάσεις, κινδύνους και απρόοπτα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καμία μέρα υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία δεν είναι ιδία.

Τι κινδύνους εγκυμονεί;

Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, και δεν μπορείς να τους προσδιορίσεις . Έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους ναρκωτικών , όπλων ,ληστές και κάθε άλλης μορφής εγκληματικότητα ,πράγμα που καθίστα από μόνο του το επάγγελμα μας επικίνδυνο.Από την ενοποίηση των δυο σωμάτων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας πόλεων και την ίδρυση του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας το 1984 έως σήμερα έχουν τραυματιστεί θανάσιμα (101) εκατόν ένας Αστυνομικοί συνέπεια τρομοκρατικών ενεργειών ,ένοπλων συμπλοκών και ατυχημάτων εν ώρα υπηρεσίας. Θα ήθελα να σταθώ εδώ μιας και η πολιτεία ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει το επάγγελμα του Αστυνομικού ως επικίνδυνο , παρότι όλα τα πολιτικά κόμματα μας το αναγνωρίζουν ,κανένας όμως δεν το νομοθέτησε.

Η επικινδυνότητα είναι περισσότερο αυξημένη για το γυναικείο φύλο που ασκεί αυτό το επάγγελμα;

Όχι. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι συναδέλφισσες μας είναι ο ίδιοι.

Υπάρχουν κάποια μέτρα πρόληψης και προστασίας, που θα έπρεπε να εφαρμοστούν, ενώ δεν εφαρμόζονται;

Και βέβαια υπάρχουν μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ο εφοδιασμός του προσωπικού με σύγχρονου τύπου Αλεξίσφαιρα γιλέκα , οπλισμό και συνεχής εκπαίδευση, είναι λίγα από αυτά που μπορεί να κάνει οι πολιτεία για να προστατέψει τους αστυνομικούς,μιας και ο σωστά εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος αστυνομικός διατρέχει και λιγότερους κινδύνους. Απλά οι πολιτεία τα τελευταία χρόνια λόγο των συνεχόμενων περικοπών στον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ. και αυτά γίνονται με το σταγονόμετρο. Ακόμη και τώρα που μιλάμε δεν έχει χορηγηθεί από την πολιτεία ατομικό αλεξίσφαιρο γιλέκο στους περισσότερους συναδέλφους, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τα αγοράζουμε με δικά μας έξοδα. Στον τομέα της πρόληψης ,εκεί που πρέπει να δώσουμε, και δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες,όπως αύξηση των περιπολίων ,δημιουργία ομάδων .Ο.Π.Κ.Ε. ΔΙ.ΑΣ. κ.α. πράγμα που φαίνεται ότι αποδίδει. Σίγουρα όμως με μια αύξηση των περιπολίων θα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την πρόληψη και θα μειώσουμε την εγκληματικότητα. Με τον ερχομό των συναδέλφων μας από τον Έβρο ο τομέας της πρόληψης θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Στην Π.Ε. Καστοριάς, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μικρή Περιφερειακή Ενότητα, οι κίνδυνοι που συναντά ο αστυνομικός, σε τι βαθμό παρουσιάζονται;

Σε μεγάλο βαθμό. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στα σύνορα , και η περιοχή μας είναι πέρασμα έμπορων ναρκωτικών ,λαθροδιακινητών ,και γι΄ αυτό το λόγο είχαμε τόσα πολλά περιστατικά με δολοφονίες και τραυματισμούς συναδέλφων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.